Paaldansen

Paaldansen is een goede vrije tijds besteding

Paaldansen is een bewegingsvorm, wat men al vroeger deden in het oude China en India. In India wordt paaldansen, oftewel Mallakhamb, beoefend als wedstrijdsport. Paaldansen is een topsport, waarbij je de juiste technieken leert uit te voeren, door al je spiergroepen te gebruiken. Er wordt getraind op: kracht, lenigheid en je motoriek. Daarbij wordt er veel van je uithoudingsvermogen gevergd.

Dingen die je nog niet wist over paaldansen

Dat paaldansen een populaire sport is, is tegenwoordig goed te merken. Er zijn veel dans/ ballet en yoga scholen die paaldans cursussen geven. Zelfs in de sportschool zie je de paal steeds meer. Het is een sport die toegankelijk is voor jong en oud. Ook mannen vinden hun weg steeds meer naar de paal. De hoeveelheid mannen en kinderen die aan paaldansen doen stijgt jaarlijks. Nog meer dingen die je nog niet wist over paaldansen zijn:

  • Over paaldansen heerst nog steeds een taboe. Sommige mensen associëren het als strippen.
  • Paaldansen is een prachtige kunstvorm, waarbij je dicht met je eigen lichaam in contact staat
  • Er is altijd een professionele paaldans instructeur, die je de beginselen van het dansen uitlegt en je veiligheid garandeert
  • Train nooit zonder instructeur, als je de fijne kneepjes van het paaldansen nog niet beheerst. Een val is zo gemaakt
  • Blauwe plekken zul je met paaldansen zeker krijgen. Oefening baart kunst, en pijn hoort daar soms bij
  • Iedereen kan leren paaldansen. Wat voor figuur je ook hebt, elk type kan het leren
  • Alle oefeningen die je doet, hebben benamingen

Paaldansen in een complete work-out

Wie er echt alles uit wil halen bij paaldansen in Den Haag, kan denken aan een complete work-out. Je bouwt het geleidelijk op en doe vaak oefeningen zowel met de paal, als naast de paal( polefitness). De coördinatie tussen bepaalde spiergroepen spelen daarbij een grote rol. Paaldansen, in combinatie van cardio, krachtfitness, aerobics en gogodansen, waarbij de bewegingen er gestroomlijnd uit moeten zien. Je leert hier bepaalde technieken, waarbij je de controle leert om je eigen spieren te beheersen. Deze vorm van paaldansen is erg zwaar en hoort daarom bij topsport, compleet met het wereldkampioenschap.

Paaldansen kun je in groepsverband doen, maar je kunt ook ervoor kiezen om het met een ervaren begeleider/ trainer te doen. In groepsverband wordt je vaak aangemoedigd en je helpt elkaar door moeilijke poses heen. Naast dat het een goede work-out is, is paaldansen ook erg goed voor je zelfvertrouwen. Wil je meer oefenen met paaldansen dan zou een eigen paal, thuis uitkomst kunnen bieden. Let er wel op dat je goede training vooraf nodig hebt gehad. Een onervaren thuis paaldanser kan zich lelijk blesseren.