security

Evenementenbeveiliging

Je kent ze wel, die grote spierbundels voor aan de ingang bij een festival of ander evenement. Zij zorgen voor de veiligheid van iedereen op het evenement. Eerst de controle op middelen die niet op het evenement mogen en tussendoor lopen ze over het evenement om problemen te voorkomen. Een stukje verder lopen staat een EHBO post waar kleine verwondingen worden behandeld en goed wordt gekeken of er niks ernstigs met die persoon aan de hand is. Alles draait om de veiligheid, maar hoe waarborgen ze de veiligheid.

Voorbereiding op risico’s

Om een veilig evenement te hebben, begint het waarborgen van de veiligheid al voordat het evenement begint. Zo wordt er eerst gekeken waar eventuele risico’s zijn en wordt er op basis van deze risico’s een concreet beveiligingsplan uitgewerkt.

Beveiliging

Een beveiliger wordt je niet zomaar. Voordat je echt een beveiliger wordt, moet je eerst een opleiding volgen. Tijdens en na het afronden van je opleiding doe je nog steeds ervaring op. Het is belangrijk dat de beveiliging vakkundig en professioneel zijn. De beveiliging moet wel op de juiste manier handelen om eventuele escalaties te voorkomen. Zo weten beveiligers hoe hij iemand in bedwang moet houden, maar ook een bepaalde autoriteit uit te stralen.

EHBO

Ook de EHBO moet vakkundig zijn. Over het algemeen zijn het kleine verwondingen op een evenement en is er weinig aan de hand. Echter als de situatie er om vraagt, moet de EHBO’er toch echt de kennis hebben en handelingen kunnen verrichten. Zo moet een EHBO’er iemand kunnen reanimeren en kunnen beademen. Hopelijk is het niet nodig, maar het kan een leven redden.

BHV

Op een evenement zijn er ook BHV’ers nodig. BHV’ers kunnen niet alleen helpen bij de EHBO, maar ook voor andere zaken voor in het geval van nood. Zo kunnen BHV’ers als het nodig is, bijvoorbeeld kleine brandjes blussen en het terrein ontruimen. Deze BHV’ers hebben een BHV cursus gevolgd, zodat ook zij vakkundig zijn. Zij zullen in geval van nood dus ingrijpen.

Communicatie

Tijdens het beveiligen van een evenement is het cruciaal om samen te werken. Hierdoor is onderling contact zeer belangrijk. Door de communicatiemiddelen kan iedereen gelijk op de hoogte gebracht worden. Zo kan iedereen gelijk geïnformeerd worden en kan er verdere escalaties voorkomen worden. Daarbij, mocht het nodig zijn om de politie, brandweer of ambulance in te schakelen, dan kan dit gelijk.