Gezellig knutselen met je kind

Knutselt je kind graag? Dan is het altijd leuk om er eens naast te gaan zitten, en samen aan de slag te gaan. Laat het kind de leiding nemen en geef het ruim baan om de creativiteit verder te ontwikkelen.

Duurzaam knutselen

Het leuke aan een knutselwerk is niet alleen het proces zelf, maar natuurlijk ook het resultaat. Ieder kind is maar wat trots als het knutselwerkje uiteindelijk een mooi plekje in de kamer krijgt, zodat iedereen het goed kan zien.

Door te kiezen voor duurzame materialen, denk aan houten knutselspullen als kleine houten figuurtjes, ijsstokjes of houten plakjes, is de kans groot dat het kind iets kan maken dat ook echt een functie kan hebben. Haal bijvoorbeeld materialen in huis die passen bij het seizoen, denk aan een boom, paashangers of kerstversiering, en laat het kind deze versieren. Kijk daarbij eens samen naar buiten: hoe zien de bomen er nu uit? Hebben zij blaadjes, of juist niet? En als zij blaadjes hebben, welke kleur hebben zij dan? Door hier samen naar op onderzoek te gaan leert het kind een heleboel, en kan het dit in het eigen knutselwerk verwerken. Maar natuurlijk is het ook prima om een andere invalshoek te kiezen. Vraag eens aan een kind hoe hij of zij een boom op zijn mooist vindt, of hoe de bomen er volgens hem of haar in een ander land eruitzien. De resultaten zijn vaak verrassend!

Zet ze op een seizoenstafel

 

Een tafel met allemaal attributen die horen bij de tijd van het jaar. Misschien ken je het wel, veel scholen hebben er in de lagere groepen eentje staan. Vaak vind je er kastanjes in de herfst, bloemen in de lente en ook de feestdagen hebben zo hun eigen attributen.

Thuis kun je ook zo’n seizoenstafel maken. Heb je met je kind leuke seizoensknutsels gemaakt, dan kun je deze er natuurlijk op kwijt. Voor een kind ook heel leuk, een seizoen lang staan de knutsels mooi in de spotlights.

Vul de tafel aan met andere materialen. Denk bijvoorbeeld aan leesboekjes die bij het seizoen passen, of zaken die je juist in dit seizoen in de natuur kan vinden. Laat je kind zelf ook vooral input geven, zo ontdek je waar hij of zij aan denkt bij een bepaald seizoen. Dit kan heel verrassende uitkomsten geven: bij de herfst denk het misschien helemaal niet aan bladeren op de straten, en paddenstoelen in het bos, maar aan de lekkere cake die jullie in die tijd van het jaar vaak samen bakken.