Werken als serveerder/serveerster, je leert er meer van dan je zou denken

Werken in en restaurant is niet het makkelijkste werk. Het is onvoorspelbaar, het kan soms flink aanpoten zijn en niet alle klanten behandelen jouw zoals je wilt. Toch geeft werken als serveerder/serveerster veel voldoening. Dat heb ik zelf ook ondervonden toen ik werkte in een restaurant in Almelo.

Omgaan met mensen

De voldoening zit hem in het feit dat je altijd onder de mensen bent en veel met mensen samenwerkt. Nu is het zo dat de één makkelijker met mensen overweg kan dat de andere, maar je zult zien dat als jij wat introverter bent en niet graag op mensen afstapt dat je jezelf heel snel ontwikkelt op dat aspect. Dat komt, omdat je gedwongen wordt om op mensen af te stappen en ze aan te spreken. Je leert daardoor omgaan met mensen.

Persoonlijke ontwikkeling

Ook voor andere aspecten in de persoonlijke ontwikkeling is het heel handig om te werken in een restaurant. Je leert bijvoorbeeld je geduld te bewaren als er vervelende klanten tussen zitten. Ook leer je hoe je moet omgaan met onverwachtse omstandigheden. Komt er ineens een grote groep mensen binnen die een tafel willen, dan verkoop je natuurlijk geen nee. Dan ga je in oplossingen denken en kijken waar er ruimte kan worden gemaakt.

Ook is het belangrijk om heel duidelijk te communiceren als serveerder, zowel naar je collega’s als naar de klant. Je wilt natuurlijk niet dat de klant een verkeerd drankje of maaltijd krijgt. Ook wil je geen verwachting creëren bij de klant die voor frictie kunnen zorgen bijvoorbeeld bij het betalen. En verder moet je ook naar de collega’s om je heen duidelijk zijn over wat de status is van een bepaalde klant aan een tafel, wordt diegene bijvoorbeeld al geholpen of niet.

Omgaan met druk

Je zult ook merken dat het van het ene moment op het andere moment ineens ontzettend druk kan worden in het restaurant, vanwege bijvoorbeeld het mooi weer. In het begin kan dat heel erg overweldigend zijn voor je. Er komt ineens veel op je af en je moet twee keer zo snel werken. Je leer op den duur omgaan met die druk en je zult merken dat je dat in het dagelijkse leven gaat meenemen.

Je leert dus veel serveerder/serveerster in een restaurant. Je leert veel dingen waar je in de toekomst nog profijt van hebt. Met andere woorden het is gewoon een uitstekend baantje voor een extra zakcentje en als persoonlijke ontwikkeling.